ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Ι. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Τη Δευτέρα 22/4 οι μαθητές της Στ ΄τάξης, συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό τους κ. Μακαρώνα Ματθαίο και τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Γιακουμάκη Γιάννη αλλά και τους τεχνικούς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κ. Κώστα Κοσμαδάκη και Μανώλη Λεβεντέλη, βρέθηκαν στα Τεμένια, στην οικία του πεσόντα ήρωα Λοχία, Ιωάννη Λαζόπουλου για τις ανάγκες των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ. Εκεί μας υποδέχτηκε πολύ φιλόξενα ο υιός του, κ. Γεώργιος Λαζόπουλος, ο οποίος ήταν μόλις 10 μηνών όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε μαχόμενος τους Γερμανούς εισβολείς, και με μεγάλη προθυμία και συγκίνηση απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει τα παιδιά σχετικά με το ιστορικό της ηρωικής θυσίας του πατέρα του. Αφού έγιναν οι σχετικές λήψεις για την ταινία, κατευθυνθήκαμε στο μνήμα του ήρωα λοχία, όπου τα παιδιά κατέθεσαν από ένα λουλούδι κι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

   Ήταν μια ξεχωριστή, πολύ δημιουργική, βιωματική δράση κινηματογράφου αλλά και τοπικής ιστορίας που πρόσφερε πλούσιες εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα στους μαθητές μας. Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια του κ. Λαζόπουλου για την φιλοξενία αλλά και τους ανθρώπους του Φεστιβάλ για την άψογη συνεργασία.

 Λίγα λόγια για το θέμα του ντοκιμαντέρ που προετοιμάζουν οι μαθητές της Στ΄ τάξης: Στην περιοχή μας, στο χωριό Κουλουκουθιανά, βρίσκεται το άγαλμα ενός στρατιώτη που κρατά ένα πολυβόλο. Πρόκειται για τον ανδριάντα του έφεδρου Λοχία Ιωάννη Λαζόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε στο σημείο εκείνο, μαζί με άλλους συμπολεμιστές του κατά τη γερμανική εισβολή, στις 21-5-1941. Το 1940 στη γενική επιστράτευση κατετάγη στο στρατό ως έφεδρος λοχίας. Μετά την κατάρρευση του μετώπου βρέθηκε στον Πειραιά, όπου μαζί με τον συμπολεμιστή του Θεοχάρη Πεντάρη, κατάφεραν να φορτώσουν ένα μικρό καΐκι με πολεμοφόδια για να τα μεταφέρουν σε αντιστασιακές οργανώσεις στην Κρήτη. Από τον Πειραιά έφυγαν την 24η Απριλίου του 1941 και παρότι βομβαρδίστηκαν από τους Γερμανούς κατάφεραν, ταξιδεύοντας μόνο νύκτα να φτάσουν στο Ηράκλειο την 1η Μαΐου 1941 και να μεταφέρουν τον οπλισμό στα Χανιά. Κι ενώ ο λοχίας διένυε 10ήμερο αναρρωτική άδεια στο χωριό του, τα Τεμένια, κοντά στον 10μηνο γιο του, έφτασαν τα νέα της πτώσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε και της μηχανοκίνητης πορείας που θα ξεκινούσε προς το Σέλινο. Συγκέντρωσε 50 άνδρες και οχυρώθηκαν στη θέση Κουλουκουθιανά των Βουκολιών, που μαζί με ντόπιους κατοίκους αντιστάθηκαν στους πάνοπλους εισβολείς. Ο λοχίας Λαζόπουλος με άλλους εννέα έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι υποχώρησαν νομίζοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν τακτικό στρατό, αιτία που απέτρεψε τα αντίποινα σε βάρος του χωριού και της περιοχής. Και αυτό γιατί οι χωριανοί ξέθαψαν τον ηρωικό λοχία και επέδειξαν την στολή του στους Γερμανούς, πείθοντάς τους έτσι ότι τους αντιμετώπισε τακτικός στρατός και όχι ντόπιοι κάτοικοι .Η μνήμη του Λοχία και των συμπολεμιστών του τιμάται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης ,στο χωριό Κουλουκουθιανά και συμμετέχουν διάφοροι φορείς, μαθητές του σχολείου μας καθώς και απόγονοι των παραπάνω ηρώων ,μεταξύ αυτών και ο γιος του Λαζόπουλου.

 Με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ οι μαθητές μας επιχειρούν να αποτυπώσουν την ιστορία του ηρωικού λοχία , ο οποίος παρότι είχε ένα μωρό παιδί, έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα και την ελευθερία, πολεμώντας τους εισβολείς. Το μωρό εκείνης της εποχής, που στερήθηκε τον πατέρα του, ο κ. Γεώργιος Λαζόπουλος, ηλικιωμένος πια, μας αφηγείται τα γεγονότα, μας ξεναγεί στο σπίτι του ήρωα, και μας παρουσιάζει οικογενειακά κειμήλια, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα στοιχεία που θα ξαναζωντανέψουν την ξεχωριστή αυτή ιστορία. Η ταινία ντοκιμαντέρ δημιουργείται σε συνεργασία με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος «Αληθινές Ιστορίες» Crete Education Documentary Project ( CR.E.Doc ) της εκπαιδευτικής δράσης CineΜαθήματα Festival. Οι Αληθινές Ιστορίες / CRete Education Documentary Project (CR.E.DOC) αποτελούν δράση με στόχο την βιωματική διερεύνηση της ένταξης του ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

                                                     







                                                        




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ