εικόνες Πολιτισμού

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Το σχολείο μας συμμετείχε με τα δυο τμήματα της Στ΄τάξης στο εκπαιδευτικό - πολιτιστικό  πρόγραμμα "Κίσσαμος -Εικόνες Πολιτισμού" που συνδιοργάνωσαν η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ με το Γραφείο  Σχολικής Συμβούλου  4ης Περιφέρειας Χανίων .Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πρώτα  επισκεφτήκαμε κάποια μέρη του τόπου μας με πολιτιστικό ενδιαφέρον .Τα φωτογραφήσαμε και βρήκαμε πληροφορίες για αυτά,μέσα  από μαρτυρίες   ,συνεντεύξεις,ενημερωτικά φυλλάδια ,διαδίκτυο .Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα χάρτη  με  φωτογραφίες και  πληροφορίες ,ένα σχετικό λεύκωμα  καθώς  και δυο παιχνίδια ερωτήσεων ( ένα ηλεκτρονικό παντογνώστη  κι ένα παιχνίδι με κάρτες).
   Η παρουσίαση των εργασιών έγινε στο 1ο Δημ Σχ.Κισσάμου και συμμετείχαν τα Δημοτικά  Σχολεία  Βουκολιών Ταυρωνίνη,Δραπανιά ,1ο,2ο & 3ο  Κισσάμου.
     Σε όλα τα  παιδιά προσφέρθηκε κέρασμα που είχαν ετοιμάσει οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων και στο τέλος  τραγουδήσαμε  και χορέψαμε παραδοσιακά τραγούδια 
Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας  και μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τα πολιτιστικά μέρη του τόπου μας 









Το πολιτιστικό οδοιπορικό μας  όπως αποτυπώθηκε στο ενημερωτικό φυλλάδιο της διοργάνωσης


                                       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
                                                  ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
 Ο τόπος μας παρουσιάζει μια σειρά από ενδιαφέροντα σημεία πολιτισμού , λόγω της πολυμορφίας του φυσικού περιβάλλοντος (βουνά,ποτάμια ,ρεματιές ,κοιλάδα )και της πλούσιας –παλαιότερης και σύγχρονης -ιστορίας του .
Εμείς ,οι μαθητές της Στ’τάξης  ,βγήκαμε έξω στη φύση για να τα γνωρίσουμε,να τα παρατηρήσουμε από κοντά ,να τα καταγράψουμε και να τα φωτογραφίσουμε με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία τους στο πέρασμα του χρόνου.

Στο μικρό οδοιπορικό μας επισκεφτήκαμε αρχικά το Πάρκο Τροχαίων Ατυχημάτων στη Νερατζιά , το μνημείο του Λοχία Λαζόπουλου στα Κουλουκουθιανά και την Ενετική Κρήνη στο Γαβαλομούρι.

  Στη συνέχεια ανηφορίσαμε προς τους πρόποδες των  Λευκών Ορέων όπου βρίσκεται το ιστορικό χωριό Παλαιά Ρούματα. Στην πλατεία του λειτουργεί από το 1944  η «Λαϊκή βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων». Λίγα βήματα παρακάτω υπάρχει το Ενετικό Αρχοντικό της οικογένειας Ρενιέρη που σήμερα λειτουργεί ως ελαιουργείο και στο πλάι του διακρίνεται τμήμα του Παλιού Νερόμυλου.

Στον οικισμό Βαβουλέδω βρεθήκαμε στο Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου και στο Χαμαλεύρι ανακαλύψαμε κρυμμένο στις πρασινάδες μες στο βράχο, τον ναό του Αγίου Γεωργίου, που σύμφωνα με την παράδοση στεγαζόταν το «Κρυφό Σχολειό» της Τουρκοκρατίας.

Κατηφορίσαμε στο «λιόφυτο του Παπαδερού» όπου υπάρχει εδώ και 3.000 χρόνια η Αρχαία Ελιά, συνδεδεμένη με την ιστορία του χωριού. Στο Φωτακάδω αντικρίσαμε στην απέναντι πλαγιά «Το πάτημα του Διγενή», όπως υποστηρίζει ένας παλιός θρύλος του τόπου. Μέσα σε μια ρεματιά ανακαλύψαμε το Παλιό Σχολείο του χωριού, με φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης στο πέρασμα του χρόνου, όπου στον τοίχο του διασώζεται μέρος ενός «Ηλιακού Ρολογιού».
  
 Τέλος στο χωριό μας ,τις Βουκολιές, περιηγηθήκαμε  στο Βυζαντινό Ναό Αγίου  Κωνσταντίνου και Ελένης, στον ιστορικό Πύργο των Βουκολιών , κάναμε τη βόλτα μας στο ξακουστό Παζάρι  της Μεγάλης Παρασκευής που πραγματοποιείται από τον καιρό της Τουρκοκρατίας και επισκεφτήκαμε την έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε το Λύκειο Βουκολιών στον ολοκαίνουργιο χώρο του «Πολύκεντρου Βουκολιών»
 

Παράλληλα προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τον κ. Ιωάννη Αρχοντάκη ,καλλιτεχνικό διευθυντή του πολιτιστικού χώρου  «Ελαιουργείον –Εργοστάσιο Τέχνης» που βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο και το είχαμε επισκεφτεί παλαιότερα.

Ο κ Αρχοντάκης απάντησε σε ερωτήσεις που είχαμε προετοιμάσει σχετικές με το χώρο που διευθύνει αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα.

Ήταν ένας πραγματικά   όμορφο σεργιάνι στα μονοπάτια του πολιτισμού μας, στις διαδρομές  της πλούσιας φύσης , στα χνάρια της ιστορίας και  της παράδοσης μας !















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ