ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

             Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει με την παρακάτω εγκύκλιο (αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.4133/23-01-2020 (ΑΔΑ: ΨΠΗΗ465ΦΥΟ-ΑΒΕ)) τις σχολικές μονάδες σχετικά με την εποχική γρίπη, η οποία βρίσκεται σε έξαρση αυτό το διάστημα.

    Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, θα οδηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Οι οδηγίες βρίσκονται σε αρχείο pdf με την παρακάτω ονομασία :

«Oδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Εν συντομία:

Αν κάποιος/α μαθητής/τρια εμφανίσει   πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: 

 Βήχα 
Πονόλαιμο 
Μυαλγίες
Συνάχι
Πονοκέφαλο 
Ρίγος
Αίσθημα κόπωσης
Διάρροια και εμέτους

τότε τονίζεται ότι:

Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα, να μην τα στέλνουν. 


Για να προστατευτούμε όσο το δυνατόν από τη γρίπη, ακολουθούμε τις οδηγίες ατομικής υγιεινής: 

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. 

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. 

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. 

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. 

Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. 

Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών περιγράφεται εικονογραφημένη στο Παράρτημα Γ.

Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν:  αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει.

Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οφείλουμε να προσέχουμε, όχι μόνο για την δική μας υγεία αλλά και για την υγεία των γύρω μας!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ CISCO WEBEX MEETINGS

ΑΓΙΑΣΜΟΣ- ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ SELF TEST

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ SELF-TESTING - ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΜΚΑ