Γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας

    Την Τετάρτη 15 Μαρτίου οι μαθητές της Στ' τάξης πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική περιήγηση σε σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μέρη του Δήμου μας ,με σκοπό να τα γνωρίσουν  και να έρθουν σε άμεση επαφή με τον Πολιτισμό και την Ιστορία του Τόπου μας.
    Στην αρχή επισκεφτήκαμε το μουσείο  β' παγκοσμίου πολέμου που βρίσκεται στον Πλατανιά .Πρόκειται για ένα καταφύγιο το οποίο είχε  κατασκευαστεί την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ,φιλοξενώντας σημαντικά εκθέματα από την περίοδο αυτή .

     Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη όπου φιλοξενούνταν από το Δήμο μας το Μουσείο Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου .Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  γνωρίσουν τον αθλητικό χώρο όπου καθημερινά πραγματοποιούνται  διάφορες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και να δουν από κοντά  εκθέματα που συνδέονται με την Εθνική μας ομάδα ,όπως τις φανέλες των ποδοσφαιριστών και την μπάλα του Ευρω 2004 .
   Έπειτα κατευθυνθήκαμε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής σχετική με τον "Ελ Γκρέκο " και την ταινία που είχε γυριστεί για την ζωή και το έργο του.Μας υποδέχτηκε η κυρία Κωνσταντίνα Στεφανάκη ,η οποία μας πληροφόρησε για το έργο της Ακαδημίας και μας  ξενάγησε στην έκθεση.
    Επόμενος προορισμός ο παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ο οποίος λειτούργησε στο παρελθόν ως έδρα της Επισκοπής Κρήτης . (Ροτόντα Επισκοπής), Η παλαιότητα του και η σπανιότητα του είδους του (μόνο τρεις  Ροτόντες διασώζονται σε όλα τα Βαλκάνια το καθιστούν 
 ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Κρήτης .Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν μέσα στον ναό και να δουν από κοντά  τμήματα  τοιχογραφιών ,το ψηφιδωτό δάπεδο ,τις πέτρινες κολυμβήθρες και την αγία Τράπεζα .

  Τελευταίος προορισμός , το μουσείο Ελιάς.που βρίσκεται δίπλα στο διατηρητέο φυσικό μνημείο της ελιας των Βουβών ,την αρχαιότερη Ελιά στον κόσμο .Εκεί μας υποδέχτηκε η κα Καραπατάκη Κατερίνα ,η οποία μας μίλησε για την αξία της ελιάς στην ζωή των κατοίκων ,μας έδειξε τα εκθέματα του Μουσείου και μας οδήγησε στον τεράστιο κορμό της ελιάς των Βουβών ,η οποία αξίζει να σημειωθεί ,βγάζει ακόμα καρπούς!
    Γυρίσαμε στο σχολείο  γεμάτοι εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο μας ,την ιστορία ,τον πολιτισμό το φυσικό του περιβάλλον ,σκέψεις για την καλύτερη προστασία και ανάδειξή του και συναισθήματα περηφάνιας για την ιδιαίτερη  αξία του!

Καταφύγιο  Πλατανιά



Μουσείο Εθνικής Ομάδας

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης -έκθεση Ελ Γκρέκο


Ροτόντα Επισκοπής 





                                                             η μνημιακή ελιά των Βουβών 
Προσθήκη λεζάντας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ