ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ SELF-TESTING - ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΜΚΑ

     Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας τα self- test είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ;


1. ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ. 

Μπορούμε να δούμε εδώ  ένα βίντεο για το πώς να το κάνουμε σωστά. 


  • Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό; 


1. Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς  τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr.


  •  Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;


1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. 


2. ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ''ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ'';  

 Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. 


Σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός μαθητής δε διαθέτει ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, έχει τις εξής επιλογές:

 - Εφόσον διαθέτει ο γονέας του ΑΦΜ, βεβαίωση εργασίας και άδεια παραμονής, μπορεί να επικοινωνήσει με τα γραφεία του μητρώου ΕΦΚΑ (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821024504, -506, -508, -556) και να προβεί στην έκδοση ΑΜΚΑ.

- Αν έχει ελληνικό ΑΦΜ και μόνιμο τίτλο διαμονής ή διαβατήριο, μπορεί να επικοινωνήσει με ένα ΚΕΠ και να ζητήσει την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για εμβολιασμό ή διενέργεια self-test. Το προσωρινό ΑΜΚΑ, ωστόσο, εκδίδεται 21 μέρες μετά.

- Τα Κέντρα Επιβεβαίωσης ( Κέντρο Υγείας Βάμου, Καντάνου, Καστελίου, Πολυδύναμο Ιατρείο Σφακίων, Αγροτικό Ιατρείο Βλαχερωνίτισσας, Ε΄ Μεραρχία Βλητέ και ΝΝΚ), πέρα από rapid test επιβεβαίωσης θετικού αποτελέσματος θα εξυπηρετούν ανασφάλιστα παιδιά διενεργώντας rapid test 12:00-15:00. 

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ΚΥ Κανδάνου κάνοντας κλικ εδώ, ενώ για το ΚΥ Κισσάμου μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Όταν αντί του self-test διενεργηθεί rapid test ή μοριακό, θα πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από τη Δευτέρα ή την Πέμπτη αντίστοιχα.



3. ΠΩΣ ΤΟ "ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ" ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ;

Μπορούμε να δούμε εδώ ένα βίντεο (δημιουργία και δημοσίευση: Χρήστος Συννεφάκης, Εκπαιδευτικός) για το πώς θα το "ανεβάσουμε" στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr


4. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΣΟΥΜΕ; 

Η σχολική κάρτα είναι βρίσκεται εδώ.

 

 

 Σε περίπτωση που δεν έχουμε εκτυπωτή αντιγράφουμε σε ένα απλό χαρτί ακριβώς όσα αναγράφονται και στην σχολική κάρτα που υπάρχει από πάνω και συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας.   


4. ΠΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ self-test;

Αν το τεστ είναι αρνητικό: Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων.

Αν το τεστ είναι θετικό: Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. 

Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.


5. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ;  

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε λαμβάνει απουσία και παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ανά τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς / κηδεμόνες τον/την παραλάβουν τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας. 

Κατά την άφιξη των γονέων / κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου. Οι γονείς / κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. 


Μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις ανακοινώσεις σχετικά με την όλη διαδικασία των self- test κι εδώ:   Επιστροφή στο σχολείο με self-test (2o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά - Ουρουγουάη, Έλενα Ελληνιάδου) .

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα επόμενα self- test θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία μέχρι την Τετάρτη σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς. 


Πηγές υλικού: 

 10 χρήσιμες ερωτήσεις κι απαντήσεις για το self-testing (Υπουργείο Παιδείας)

Δήλωση αποτελέσματος self-test στους μαθητές (Χρήστος Συννεφάκης, εκπαιδευτικός) 

Επιστροφή στο σχολείο με self-test (2o Δημοτικό Σχολείο Πειραιά - Ουρουγουάη, Έλενα Ελληνιάδου) .


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ